Durata de livrare: 1
• Substanta activa: ciprodinil 500 g/kg
• Formulare: granule dispersabile in apa
• Omologare in Romania cu certificatul de omologare nr. 004PC/20.12.2011
Mar
Boli combatute: Venturia inaequalis (rapan)
Doza: 0,45-0,75 kg/ha
Volum de apa si suprafata tratata cu 4,5 g: 9-15 l apa: 60-100 m²
Timp de pauza: 21 zile
Par
Boli combatute: Venturia pirina (rapan)
Doza: 0,45-0,75 kg/ha
Volum de apa si suprafata tratata cu 4,5 g: 6-10 l apa: 60-100 m²
Timp de pauza: 21 zile
Piersic
Boli combatute: Monilinia spp. (Monilinia laxa, fructigena si fruticola) - monilioza
Doza: 0,45-0,75 kg/ha
Volum de apa si suprafata tratata cu 4,5 g: 6-10 l apa: 60-100 m²
Timp de pauza: 7 zile
Nectarin
Boli combatute: Monilinia spp. (Monilinia laxa, fructigena si fruticola) - monilioza
Doza: 0,45-0,75 kg/ha
Volum de apa si suprafata tratata cu 4,5 g: 6-10 l apa: 60-100 m²
Timp de pauza: 7 zile
Cais
Boli combatute: Monilinia spp. (Monilinia laxa, fructigena si fruticola) - monilioza
Doza: 0,45-0,75 kg/ha
Volum de apa si suprafata tratata cu 4,5 g: 6-10 l apa: 60-100 m²
Timp de pauza: 7 zile
Prun
Boli combatute: Monilinia spp. (Monilinia laxa, fructigena si fruticola) - monilioza
Doza: 0,45-0,75 kg/ha
Volum de apa si suprafata tratata cu 4,5 g: 6-10 l apa: 60-100 m²
Timp de pauza: 7 zile
Chorus 50 este un fungicid penetrant sistemic care inhiba biosinteza aminoacizilor esentiali (metionina). Nu interfereaza in biosinteza ergosterolilor precum triazoli. Ciprodinil apartine clasei anilinopirimidine si intervine in ciclul de viata al ciupercilor, in special in timpul procesului de penetrare si de crestere a miceliului in tesutul plantei. Ciprodinil prezinta o buna si rapida translocare in frunze, acropetala si translaminara. Chorus 50 are actiune preventiva si curativa.
Spectrul de actiune: Chorus ®50 combate Venturia inaequalis, Podosphaera leucoticha, Venturia pirina, Monilinia spp. Impotriva tuturor acestor patogeni Chorus 50 actioneaza fungistatic.
Tratamentele curative se aplica la intervale de 7-10 zile, in functie de conditiile climatice, evolutia bolii si a culturii. Tratamentele curative se aplica in 2-3 zile (maxim 72 de ore) de la producerea infectiei.
Chorus 50 este foarte eficient in combaterea rapanului pe frunze in sezonul timpuriu, acest lucru se datoreaza faptului ca produsul este activ si la temperaturi scazute de peste +5°C. Datorita acestor proprietati se recomanda a fi folosit de la faza de urechiuse de soarece si pana la sfarsitul infloritului.
Tratamentele impotriva moniliozei se fac la avertizarea serviciilor locale de specialitate. Se recomanda a se aplica preventiv de la stadiul de buton alb, deschiderea primelor flori pana la sfarsitul scuturarii petalelor. Intervale intre tratamente intre 7-10 zile, adaptabil in functie de conditiile climatice, evolutia bolii si culturii.
Pentru prevenirea aparitiei de forme rezistente, se recomanda ca pe durata unui sezon sa nu se depaseasca 3 tratamente cu chorus 50 si sa nu se alterneze cu produse din aceeasi grupa chimica precum: pirimetanil sau mepanipirim.
Pentru managementul prevenirii aparitiei de forme rezistente este bine sa se alterneze cu produse din alte grupe chimice precum triazoli sau strobilurine, si sa se utilizeze, dupa caz, in amestec cu produse de contact cu actiune multipla (multi-site) precum: clorotalonil, dithianon, captan sau mancozeb.
Chorus 50 este compatibil in general cu alte pesticide omologate la culturile mentionate. Inainte de folosirea unui amestec se consulta tabelul de compatibilitati si se va efectua un test.
Atunci cand este folosit conform recomandarilor, Chorus 50 poate fi aplicat fara riscuri de fitotoxicitate, avand o selectivitate excelenta.
Nota: produsul este rezitent la ploaie. La numai doua ore de la aplicare nu mai exista pericolul spalarii.
Pentru tratament se recomanda un echipament de aplicare prin pulverizare. Toate echipamentele de aplicare trebuie sa fie corespunzator calibrate inainte de folosire, avandu-se in vedere viteza de inaintare. Volumul de solutie se va adapta in functie de faza de vegetatie a culturii.
Volumul maxim de solutie la hectar recomandat: 1500 litri pentru mar si 1000 litri pentru celelalte culturi: nectarine, par, piersic, cais si prun.
Se va asigura o pulverizare fina si uniforma a foliajului pana la punctul de scurgere al solutiei.
Se vor folosi conuri de halou sau echipament cu duze de pulverizare, cu filtre, corespunzatoare la presiunea de -15 bari. La aplicarea cu echipament portabil, se va tura intotdeauna motorul la viteza maxima pentru formarea corespunzatoare a picaturilor. Pomii se vor trata pe ambele parti prin miscari circulare.
Nota: Se va verifica daca echipamentul de aplicare este curat. Se va calcula cu atentie cantitatea necesara de solutie pentru tratament in vederea prevenirii surplusului de solutie. Echipamentul de aplicare se va clati cu apa curata dupa aplicare sau la sfarsitul zilei, iar solutia rezultata se va dilua cu apa in raport de 1:10 si se va aplica pe aceeasi cultura.
Aplicarea cu tractorul: se umple tancul de pulverizare cu 1/10 pana la 1/4 apa. Se incepe agitarea. Se adauga cantitatea necesara de produs si se continua umplerea tancului cu apa mentinand agitarea si in timpul aplicarii, pentru mentinerea unei suspensii uniforme.
Aplicarea cu echipamentul portabil: se umple o jumatate din rezervor cu apa curata, se adauga cantitatea masurata de produs. Se inchide capacul rezervorului si se agita bine pana se obtine un amestec omogen. Se continua umplerea rezervorului cu apa si se agita din nou. Daca produsul Chorus 50 este amestecat pentru aplicare cu alte produse, se va introduce in apa mai intai produsul Chorus 50 si apoi celelalte produse.
A se evita inhalarea sau contactul produsului cu pielea si ochii. In timpul lucrului se poarta obligatoriu echipament de protectie, nu se bea, nu se mananca si nu se fumeaza. Dupa terminarea lucrului se spala bine mainile si fata cu multa apa si sapun fara a se freca. A nu se lasa produsul la indemana copiilor si altor persoane neautorizate si in zonele de acces a animalelor. A nu se contamina apa, alimentele, furajele, semintele sau ambalajele acestora.
Recomandare: sa aveti la dvs. ambalajul, eticheta sau fisa de siguranta atunci cand sunati la numarul de urgenta Syngenta sau la medic sau cand mergeti pentru tratament.
In cazul contactului cu pielea: se va indeparta imediat imbracamintea contaminata si se vor spala zonele contaminate ale corpului cu multa apa. Daca iritatia persista apelati la medic. Spalati hainele contaminate inainte de refolosire.
In caz de contact cu ochii, acestia se vor clati cu multa apa curata (inclusiv sub pleoape) timp de cel putin 15 minute.
Indepartati lentilele de contact daca este cazul. Apelati imediat la medic unde se va arata aceasta eticheta sau ambalajul produsului. NU se va provoca voma.
Sfat medical: nu exista disponibil un antidot specific; se va efectua un tratament simptomatic.
Se vor lua masuri specifice de prevenire si stingere a incendiilor provocate prin aprinderea pesticidelor. Agent de stingere: extinctor chimic uscat, spuma rezistenta la alcool, dioxid de carbon sau apa pulverizata (nu se va folosi jet direct de apa).
Se vor lua masuri de prevenire a contaminarii apei freatice si a solului cu agentul folosit in stingerea incendiului. In cazul interventiei pentru stingerea unui incendiu se va folosi aparatul autonom de respirat.
Deoarece produsul este foarte toxic fata de organismele acvatice, in tehnologiile si in instructiunile de utilizare ale produsului vor fi inscrise masurile obligatorii de respectat pentru protectia apelor, in conformitate cu dispozitiile legale.
Sa se previna prin orice mijloace ca produsul sa ajunga in apele de suprafata, conform prevederilor legale, nu se aplica pe terenurile adiacente cursurilor de apa. Sa se previna prin orice masuri ca produsul sa ajunga in apele de suprafata.Nu se va contamina apa pentru irigatii sau de uz menajer, santurile, lacurile, sistemele de drenare, etc., atunci cand se elimina resturile.
A nu se contamina apa, alimentele, furajele, semintele sau ambalajele acestora; a nu se imprastia produsul in apropierea surselor de apa sau pe alte culturi decat pe cea recomandata. Pentru evitarea contaminarii apelor produsul trebuie aplicat la o distanta de 15 m de suprafetele acvatice.
In cazul unei imprastieri accidentale produsul se colecteaza utilizand un sistem de vacuum protejat electric (antiex) sau prin periere umeda si se va transfera intr-un container special pentru a fi neutralizat conform dispozitiilor legale in vigoare.
Suprafata contaminata se va curata bine. A se evita formarea de nori de pulbere prin periere uscata sau folosirea aerului comprimat! Daca produsul contamineaza rauri si lacuri sau canale de scurgere, informati imediat autoritatile competente.
Produsul se va pastra la adapost de soare si umiditate, intr-un loc bine aerisit si incuiat, departe de alimente si furaje, in ambalaje originale inchise etans. Se va acorda atentie inaltimii de stocare a ambalajelor. Pe timpul manipularii, transportului si depozitarii se iau obligatoriu toate masurile de protectie a muncii si p.s.i.
Nota: Acest material poate forma nori inflamabili de praf in aer, care in cazul in care sunt aprinsi, pot produce o explozie. Flacarile, suprafetele incinse, scanteile mecanice si descarcarile electrostatice pot constitui sursa de aprindere pentru acest material.
Echipamentele electrice trebuie sa fie compatibile cu caracteristicile de inflamabilitate ale acestui material. Caracteristicile inflamabile vor fi sporite daca materialul contine urme din solventi inflamabili sau daca este manipulat in prezenta unor solventi inflamabili.
Respectand indicatiile prezentate, produsul poate fi folosit in scopul propus. Garantam calitatea produsului, dar nu ne asumam riscurile pentru eventualele daune provocate de incorecta manipulare, depozitare sau utilizare a acestuia.
Producatorul isi declina orice responsabilitate fata de prejudiciile datorate depozitarii, manipularii sau utilizarii neconforme cu recomandarile din aceasta eticheta. Pentru evitarea aparitiei organismelor rezistente la actiunea produselor fitosanitare este indicata alternarea grupelor chimice ale produselor.
Producatorul recomanda utilizarea unor tehnologii integrate de combinare care sa previna aparitia organismelor rezistente. Orice nerespectare a indicatiilor de mai sus va duce la diminuarea eficacitatii sau la un esec total.