Durata de livrare: 1
• Substante active: metalaxil 80 g/kg si oxiclorura de cupru 400 g/kg
• Formulare: pulbere umectabila (WP)
• Numar certificat omologare: 2077 din 19.12.2000
Vița de vie
Boli combatute: Mana vitei de vie (Plasmopara viticola)
Doza: 2,5 kg/ha
Tomate
Boli combatute: Mana tomatelor (Phytophthora infestans)
Doza: 2,5 kg/ha
Cartof
Boli combatute: Mana cartofului (Phytophthora infestans)
Doza: 2,5 kg/ha
Armetil Cobre imbina actiunea sistemica a metalaxilului si actiunea protectoare a cuprului. Metalaxilul patrunde rapid in tesutul plantelor si se raspandeste in intreaga planta in scurt timp, in special prin xilem. Raspandirea produsului in planta nu este afectata in cazul in care incepe ploaia dupa aplicarea solutiei de stropit. Metalaxilul are o actiune de durata, cu o perioada de control efectiv de 14 zile. La cartof, aceasta perioada este de 10 zile pentru bolile in stare avansata.
Cuprul (sub forma de oxiclorura) protejeaza suprafata plantei impotriva noilor infectari prin formarea unui strat protector. Prin formularea cu metalaxil, eficienta produsului este imbunatatita datorita controlului preventiv asupra unor agenti patogeni care provoaca boli precum mana si alternarioza.
Perioada de aplicare a fungicidului Armetil Cobre la vita de vie impotriva manei (Plasmopara viticola) este in intervalul BBCH 14 - 81, de obicei in lunile mai - septembrie, in fuctie de stadiul de dezvoltare a culturii. Prima aplicare reprezinta o masura de preventie impotriva primelor atacuri, cand lastarii au o lungime de 30 - 40 cm. Se aplica in conformitate cu programele de prognoza nationala sau regionala. Cu toate acestea, daca se emite un avertisment de boala pentru zona in care va aflati, aplicati produsul imediat.
Dupa inceperea programului de aplicare, repetati aplicarile la intervale de 10 - 14 zile, in functie de conditiile care favorizeaza infectarea (inainte de inflorire, la sfarsitul perioadei de inflorire si la 14 zile dupa inflorire). Aplicarea de realizeaza prin pulverizare pe frunze: asistata cu aer, cu un maner standard montata pentru pulverizarea unei cantitati mici sau a unei cantitati mari. Numarul maxim de aplicari: 4. Interval minim intre aplicari: 10 zile. Interval de pre-recoltare: 21 de zile. Frecventa de utilizare: 2,5 kg/ha in 400 - 1000 l/ha apa (in functie de stadiul de dezvoltare al frunzelor).
Perioada de aplicare la tomate, impotriva manei tomatelor (Phytophthora infestans) este BBCH 14 - 87, in general in lunile mai – august. Prima aplicare: Aplicati inainte de unirea frunzelor in cultura si inainte ca mana sa afecteze cultura. Cu toate acestea, daca se emite un avertisment de mana pentru zona in care va aflati, aplicati imediat. Dupa inceperea programului de pulverizare, repetati aplicarile la intervale de 10 – 14 zile, in functie de conditiile care favorizeaza infectarea.
Situatii cu risc ridicat: in cazul in care prognoza pentru perioada urmatoarei aplicari prevede umiditate, intervalul de aplicare se reduce la numai 10 zile. Culturile irigate sunt considerate a avea risc ridicat de aparitie a manei. Pulverizati la scurt timp dupa irigare, cand frunzele s-au uscat, respectand intervalul minim de aplicare. Aplicarea prin pulverizarea pe frunze: aplicati sub forma de pulverizare fina la o presiune de 3 – 3,5 bari, pentru a asigura acoperirea corecta a frunzelor si a tulpinilor.
Atunci cand cultura atinge inaltimea maxima , utilizati cea mai mare cantitate de apa recomandata. Aplicati numai pe frunzele uscate. Numarul maxim de aplicari: 4. Interval minim intre aplicari 10 zile. Interval de pre-recoltare: 21 de zile. Frecventa de utilizare: 2,5 kg/ha in 400 – 1000 l/ha (in functie de gradul de dezvoltare a frunzelor si de inaltimea culturii). Doza normala de pulverizare: 0,25% (250 g/100 l apa)
Perioada de aplicare la cartof, impotriva manei cartofului (Phytophthora infestans) este in intervalul BBCH 14 - 69, in general in lunile mai - septembrie , in functie de varietatea culturii (timpurie - tarzie). Prima aplicare - in zonele cu risc ridicat de aparitie a manei: aplicati inainte de unirea frunzelor peste randuri si inainte ca mana sa afecteze cultura. Cu toate acestea daca se emite un avertisment de mana pentru zona in care va aflati, aplicati imediat.
Aplicari secundare si ulterioare: dupa inceperea programului de pulverizare impotriva manei, se fac aplicarile la intervale de 10 - 14 zile, in functie de conditiile care favorizeaza infectarea. Situatii cu risc ridicat: in cazul in care prognoza pentru perioada urmatoarei aplicari prevede umiditate, intervalul de aplicare se reduce la numai 7 zile. Culturile irigate sunt considerate a avea risc ridicat de aparitie a manei. Pulverizati la scurt timp dupa irigare, cand frunzele s-au uscat, respectand intervalul minim de aplicare.
Dupa atingerea numarului maxim recomandat de aplicari, pentru celelalte tratamente sezoniere se va utiliza un fungicid cu actiune preventiva. Aplicarea prin pulverizarea pe frunze: aplicati sub forma de pulverizare fina la o presiune de 3 – 3,5 bari, pentru a asigura acoperirea corecta a frunzelor si a tulpinilor. Cand tulpinile sunt dense, utilizati cea mai mare cantitate de apa recomandata. Aplicati numai pe frunzele uscate. Numar maxim de aplicari: 4. Interval minim intre aplicari: 10 zile.
Interval de pre-recoltare: 21 de zile. Frecventa de utilizare: 2,5 kg/ha in 300 – 1000 l/ha (in functie de stadiul de dezvoltare a frunzelor, de cresterea tulpinilor). Doza normala de pulverizare: 0,25% (250 g/100 l apa).
Produsul este compatibil cu majoritatea produselor fitosanitare utilizate de obicei in agricultura, cu exceptia celor cu reactie alcalina si a celor ce contin permanganat de potasiu. Nu se face nici un fel de recomandare in ceea ce priveste amestecul in rezervor cu alte produse. Fiecare utilizator trebuie sa testeze pe o cantitate mica miscibilitatea produselor in functie de conditiile practice/efective (ex: calitatea apei, pH-ul, temperatura). Inainte de orice utilizare se va consulta tabelul de compatibilitati si se va efectua un test pe cultura respectiva.