Anul înregistrării: 2018
Caracteristici morfologice
Soiul Utrifun are tufa plantei în faza de înfrăţire semierectă, frunza steag are portul erect după faza de înflorit. Limbul frunzei steag are lungimea şi lăţimea de dimensiuni medii spre mari şi prezintã o cerozitate destul de puternică în a doua parte a perioadei de umplere a boabelor. Paiul este gros, cu noduri proeminente şi cu gâtul spicului prezentând o perozitate destul de puternică pe o porţiune de cca 3-4 cm. Talia medie a plantei este cuprinsã între 85 şi 95 cm, fiind mai scundã cu 15-20 cm faţă de talia soiului Stil. Spicul este mare, alb, aristat, de formã piramidalã şi cu poziţia seminutantă la maturitate. Rahisul spicului are o perozitate pronunţată pe părţile laterale, aristele sunt lungi şi distribuite uniform pe toată lungimea spicului. Unghiul de inserţie al spiculeţelor este mediu. Boabele sunt mari, de formă alungită și culoare roşie. Masa a 1000 boabe: 45-50 g. Masa hectolitrică: 72-76 kg/hl.
Caracteristici fiziologice
Soiul Utrifun este, în medie, cu cca 2-3 zile mai tardiv la înspicat faţă de soiul martor Stil. Are o capacitate bună de înfrăţire, iar fraţii sunt egali ca talie şi dezvoltare. Acest soi reprezintă un progres faţă de soiul martor Stil în privinţa rezistenţei la cădere (datorită paiului foarte scurt determinat de gena dominantă de reducere a taliei Ddw1, transferată de la secară) şi are rezistenţă bună la iernare. Este mai rezistent la încolţirea în spic decât soiul Stil şi are rezistenţă bună la făinare şi rugina brună şi este mijlociu de rezistent la rugina galbenă. De asemenea, are nivel bun de rezistenţă la septorioză şi rezistenţă mijlocie la fuzarioza spicului şi, totodată, are o toleranţă bună la toxicitatea ionilor de aluminiu.
Capacitate de producţie
Experimentarea ecologică efectuată în reţeaua de staţiuni a I.N.C.D.A. Fundulea, în perioada 2014-2017, a scos în evidenţă faptul că soiul Utrifun se caracterizează printr-un potenţial şi o stabilitate ridicate ale producţiei. Aceast soi a realizat, în medie pe trei ani experimentali, în 31 de experienţe, o producţie medie de 6800 kg/ha, depăşind cu un spor de 108% media producţiei soiului Stil. Este de remarcat că soiul Utrifun, fiind un soi intensiv, înregistrează cele mai mari producţii, în staţiunile din sudul ţării şi Transilvania, pe soluri cu fertilitate ridicată, a realizat, în unele experienţe, producţii foarte ridicate, de 10,6 t/ha în 2014 la staţiunea Turda, 10,1 t/ha în 2015 la Fundulea şi 9,5 t/ha în 2017 la Târgu Mureş.
Calitatea de panificaţie
Soiul Utrifun are caracteristici bune de calitate pentru a fi folosit în nutriţia animalelor ca furaj concentrat, siloz sau masă verde. Din determinările multianuale, s-a dovedit a avea un conţinut mediu în proteină al boabelor de 12,4%. Deşi, principala utilizare a producţiei de boabe este cea furajeră, acest soi poate fi folosit şi în nutriţia umană sub formă de pâine (dar numai în amestec de 1:1 cu făină de grâu), fulgi, diferite produse de patiserie, dar mai ales în extragerea alcoolului de calitate utilizat pentru prepararea băuturilor spirtoase sau a bioetanolului. Zona de cultură Este recomandat să se cultive în toate arealele de cultură destinate speciei triticale, dar mai ales pe soluri fertile din zonele de câmp