Datorită recombinării unor caracteristici favorabile de la cele două specii parentale (grâul şi secara), triticale are o serie de însuşiri biologice şi economice cum sunt:
- rezistenţa ridicată la temperaturi scăzute, ceea ce favorizează prelungirea vegetaţiei până toamna târziu şi o reluare mai timpurie a creşterii în primăvară;
- vigurozitate mare a plantelor şi cu ritm rapid de creştere;
- paiul gros, elastic
- talia plantei,in conditii normale de cultura, este cuprinsa intre 110 si 120 cm
- tufa plantei in faza de infratire este semierecta
- spicul este mare, culoare alba-mata, aristat, semidens, de forma piramidala
- boabele sunt mari,de forma alungita, culoare rosie deschisa, MMB 48-54 g si MH 72-74 kg/hl
- rezistent la cadere datorita unei mai bune inradacinari si a paiului mai elastic
- capacitate buna de infratire, fratii sunt egali ca talie si dezvoltare
- mijlociu de rezistent rugina bruna si mijlociu de sensibil la fainare si rugina galbena
- rezistenta la incoltirea in spic
- rezistenta buna la fuzarioza spicului si la septorioza
- toleranta buna la toxicitatea ionilor de aluminiu ,ce determină cultura pe solurile acide, nemaifiind necesară amendarea cu calcar a acestora;
- potential si stabilitate ridicata de productie , realizand media de 6950 kg/ha
- caracteristici bune de calitate in nutritia animalelor ca furaj concentrat, siloz sau masa verde(bovine,ovine) sau ca boabe (pasari,porci)
- poate fi utilizat si in nutritia umana pentru prepararea pâinii în raport de 1:1 cu făină de grâu, sub formă de fulgi, în diferite produse de patiserie, paste făinoase, etc. dar si in extragerea alcoolului de calitate
- valoarea nutritivă a boabelor de triticale este superioară atât boabelor de grâu, orz, cât şi a celor de secară
- perioada optimă de semănat este între 1-10 octombrie, va trebui să ţină cont de rezerva de apă din sol, de presiunea bolilor şi dăunătorilor, de presiunea buruienilor şi de soiul utilizat