Durata de livrare: 1
Petunia are nevoie multa de lumina, cel putin sase pana la opt ore pe zi, ca sa infloreasca la maximum. Se poate dezvolta si cu mai putina lumina naturala, cu mai putin soare direct. Totusi nu va inflori asa de repede si va avea mai putine inflorescente.
In privinta apei, petuniile de pamant pot rezista cu o hidratare profunda pana la cateva saptamani.
Este recomandat sa se tina petuniile in vase, pentru a fi la adapost de ploi si vant. Au o tulpina foarte fragila si se pot rupe usor. Cand se toaleteaza petunia, trebuie sa se foloseasca foarfece sau alte ustensile de curatat si de taiat sterile.
In acest fel se previne imbolnavirea celorlalti lastari si inflorescente.
Petuniile au nevoie de mult fier. Atunci cand incep sa i se ingalbeneasca frunzele, inseamna ca a aparut o carenta.
Plantarea petuniilor:
Există două variante de plantare a petuniilor: plantarea petuniilor achiziționate din florării sub formă de răsad si plantarea prin semințe.
Plantarea petuniilor sub formă de răsad nu este un procedeu complicat. Distanța de plantare este de aproximativ 25 cm. Solul preferat de petunii este unul fertil, cu o textură nisipoasă, bogat în humus și substanțe nutritive.
Plantarea prin semințe necesită mai mult efort și atenție, dar are avantajul că îți garantează obținerea propriilor răsaduri. Tocmai de aceea vom oferi mai multe detalii despre plantarea prin semințe.
Plantarea prin seminte:
Prima etapă în acest tip de plantare este procurarea semințelor. Dacă vrei să ai petunii înflorite în luna mai, atunci se pun semințele în pământ în intervalul ianuarie – februarie. Pentru plantarea petuniilor este nevoie de jardiniere, ghivece mari sau vase alveolate.
Pași esențiali în plantarea petuniilor prin semințe:
- Se așază pământ în recipientul ales. Se recomandă pământ de flori special sau turbă fină tratată.
- Se mărunțește bine pământul, pentru că semințele trebuie să intre în contact cu acesta.
- Se udă abundent pământul sau turba. Se tasează pământul cu palma.
- Se intind semințele pe o foaie de hârtie și se folosește o scobitoare cu vârful ud pentru a le putea selecta și introduce în pământ. Între semințe trebuie să fie o distanță de 0,5 cm. Dacă s-a ales un vas alveolat, atunci se introduce o sămânță în fiecare alveolă. Semințele trebuie să fie acoperite de pământ.
- Vasul în care s-au introdus semințele trebuie expus la lumină naturală sau artificială. În două săptămâni, petuniile vor răsări.
- După răsărire, se raresc petuniile pentru că umezeala le dăunează. După o lună de la răsărire, se poate muta fiecare plantă într-un ghiveci mai mic. Ulterior, florile pot fi transplantate în grădină.
Îngrijirea petuniilor:
Idiferent de modul de plantare sau de soi, petuniile adoră lumina.
Temperatura este un alt factor important pentru dezvoltarea armonioasă a petuniilor. Până la răsărire, petuniile au nevoie de o temperatură de 23 °C – 25 °C. Pentru o dezvoltare optimă, temperatura ideală pe timp de zi este de maximum 20 °C, iar pe timp de noapte nu trebuie să scadă sub 15 °C.
Pentru plantarea și îngrijirea petuniilor apa este esența vieții. În sezonul cald petuniile preferă să fie udate în fiecare zi, dimineața sau seara. Se evita udarea florilor sau frunzelor, pentru că acestea se pătează. Dacă temperaturile depășesc 35 °C, petuniile au nevoie să fie udate de două ori pe zi, mai ales petuniile curgătoare. Se recomandă apa călduță la udare.
Fertilizarea petuniilor se face lunar. Pentru că sunt plante care se uda des, se alege un îngrășământ granular, mai exact sub formă de capsule. Avantajele acestui tip de îngrășământ este că eliberează treptat nutrienți și nu riscă să fie diluat de apă în procesul de udare.
Pentru a stimula apariția lăstarilor, se ciupesc frunzele petuniilor când se observa că procesul de creștere stangnează. Florile ofilte se îndepărtează.
Aerisirea petuniilor este foarte importantă, pentru că petuniile nu sunt prietene bune cu umezeala excesivă.
Petuniile au o perioadă lungă de înflorire și rezistă cu succes până la primul îngheț.