Origine
Lalelele (Tulipa) fac parte din familia crinilor si sunt de departe cel mai mare si cel mai variat gen de flori bulboase. Exista aproximativ 150 de specii, originare din Europa Centrala si de Sud, Africa de Nord si Orientul Apropiat pana in Asia Centrala.Â
Utilizare
Spre deosebire de multe alte flori bulboase, care isi au habitatul natural la umbra partiala, sub plante lemnoase mai mari, lalelele sunt predominant plante de stepa si de munte. Factorul ecologic care le scurteaza perioada de vegetatie nu este lipsa de lumina, ci seceta de vara. Prin urmare, lalelele cresc excelent la soare, in paturi calde, cu conditia ca solul sa fie liber, bine drenat si sa nu fie prea umed in timpul verii. Multe lalele de dimensiuni mai mici si specii salbatice se simt, de asemenea, ca acasa in gradina de piatra. Ca buchete de flori taiate si pentru aranjamente florale cu bulbi in ghivece si boluri, aceste flori colorate de primavara sunt la fel de populare. Lalelele arata deosebit de elegant.
Plantare
Atunci cand plantati bulbi de lalele, asigurati-va ca exista un drenaj bun al apei sub baza bulbului, deoarece bulbii vor incepe sa putrezeasca foarte repede intr-un mediu permanent umed. Pe solurile argiloase, cel mai bine este sa le asezati pe un strat de nisip. Groapa de plantare, inclusiv drenajul, trebuie sa fie de cel putin doua ori mai adanca decat inaltimea bulbului de lalea - pentru soiurile mai inalte, chiar putin mai adanca, pentru a fi stabile. Perioada de plantare este de la sfarsitul lunii septembrie pana la sfarsitul lunii noiembrie, ca si in cazul majoritatii bulbilor si tuberculilor cu flori de primavara.